Dronningensgade 97 7000 Fredericia

+45 75933380

Forside » Prævention

Prævention

Der findes forskellige former for prævention. Hvis du ønsker prævention, anbefaler vi at du booker en tid heroppe hos vores sygeplejerske til snak om hvilken præventionsform der vil passe bedst muligt til dig.

Ved opstart af P-piller eller mini-piller skal du til en forundersøgelse i klinikken. Efter opstart laves der en kontrol igen efter 3 mdr. Herefter vil vi gerne se dig en gang om året til en kontrol, her laves der recepter til et år af gangen.

 

Vores læger har været på gynækologisk afdelingen, har du et ønske om spiral eller P-stav kan disse ligges i klinikken. Dette kræver bookning igennem vores sekretær. Lægen vil efter at spiralen er lagt, lave en unltralydsskanning, for at sikre at spiralen ligger korrekt.

Forskellige former for prævention

Kondom

Beskyttelse mod graviditet: Høj
Beskyttelse mod sexsygdomme: Ja, de fleste
Hormoner: Nej

Kondomet beskytter både mod de fleste sexsygdomme og graviditet. Derfor er det især velegnet til unge og voksne med skiftende sexpartnere. Sammen med femidomet er kondomet det eneste præventionsmiddel, der beskytter mod sexsygdomme. Derudover er et kondom også velegnet, hvis kvinden ikke ønsker hormoner eller kobberspiral.

Vær dog opmærksom på, om du eller din sexpartner har allergi overfor latex samt at skifte kondomet, hvis det springer undervejs. Bruger du glidecreme sammen med et kondom, bør du desuden være opmærksom på at bruge en vandbaseret udgave, da oliebaseret glidecreme (vaseline, massageolie, madolie m.m.) kan opløse kondomet.

Find et udvalg af kondomer her.

P-piller

Beskyttelse mod graviditet: Meget høj
Beskyttelse mod sexsygdomme: Nej
Hormoner: Ja

P-piller indeholder hormoner, som forhindrer ægløsningen i at forekomme. Derfor er det også en præventionsform med meget høj beskyttelse mod graviditet og en nem form for prævention til unge og voksne kvinder. P-piller beskytter dog ikke mod sexsygdomme og kan påvirkes af anden medicin. Spørg gerne på apoteket eller hos din læge, hvis du er i tvivl.

Minipiller

Beskyttelse mod graviditet: Høj/Meget høj
Beskyttelse mod sexsygdomme: Nej
Hormoner: Ja

Minipiller er velegnede til voksne kvinder, der ikke kan tåle p-piller, kvinder der ammer eller kvinder der har øget risiko for blodpropper – det kan være på grund af sukkersyge, forhøjet blodtryk eller andre sygdomme. Pillerne har dog den ulempe, at der er øget risiko for uregelmæssige blødninger og pletblødninger.

Der findes to former for minipiller: lavdosis minipiller og højdosis minipiller. Pillerne adskiller sig på mængden af hormoner i pillen. Begge typer danner slimprop ved livmoderhalsen og forhindrer at et befrugtet æg kan sætte sig fast i livmoder. Højdosis minipiller forhindrer desuden også ægløsning, og er dermed lige så sikre som almindelige p-piller.

Du skal være særlig opmærksom på, at minipiller skal tages på samme tid hver dag. Bliver pillen taget nogle timer for sent, kan det mindske beskyttelsesevnen mod uønsket graviditet betydeligt. Det gælder især ved lavdosis minipillerne.

P-ring

Beskyttelse mod graviditet: Meget høj
Beskyttelse mod sexsygdomme: Nej
Hormoner: Ja

P-ringen er et alternativ til p-pillen og passer til kvinder, der ønsker et nemt præventionsmiddel. Den virker en 3 uger ad gangen og er derfor nemmere at bruge end p-pillen, som skal huskes hver dag.

P-ringen er en lille ring med en diameter på 54 mm, som indeholder hormoner. Ringen placerer du selv dybt i skeden, hvor den skal blive i 21 dage. Herefter holder du en pause fra p-ringen i syv dage og efterfølgende sættes en ny p-ring op. For at sætte p-ringen korrekt op, Det kræver teknik og viden om kroppen for at sætte p-ringen korrekt op. Det kan du få på apoteket eller hos din læge.

Vær opmærksom på, om p-ringen glider ud eller flytter sig.

P-plaster

Beskyttelse mod graviditet: Meget høj
Beskyttelse mod sexsygdomme: Nej
Hormoner: Ja

P-plasteret er også et alternativ til p-pillen og er bedst egnet til kvinder under 35 år, der ønsker et nemt præventionsmiddel. Plasteret påsættes på eksempelvis ballen, overarmen eller øverst på ryggen og skal blive sidende i syv dage, hvorefter det skal skiftes. I fjerde uge skal der holdes pause fra plasteret.

Hvis man bruger plasteret korrekt, svarer beskyttelsen til det, man kender fra p-pillen. Har du været i bad, sauna eller har trænet, er det en god idé at kontrollere, at plasteret fortsat sidder fast. Hvis det har løsnet sig, skal du blot udskifte plasteret.

P-stav

Beskyttelse mod graviditet: Meget høj
Beskyttelse mod sexsygdomme: Nej
Hormoner: Ja

P-staven er velegnet til voksne kvinder, der ikke ønsker at få et barn inden for nærmeste fremtid, og som gerne vil slippe for at tænke på prævention i hverdagen.

P-staven er en 4 cm lang og bøjelig plastikstav, der placeres under huden på indersiden af overarmen. Herefter frigiver den langsom et hormon, der forhindrer graviditet i 3 år. Når p-staven bliver sat i, vil den ikke være synlig efter et par dage.

Kobberspiral

Beskyttelse mod graviditet: Høj/Meget høj
Beskyttelse mod sexsygdomme: Nej
Hormoner: Nej

Der findes to former for spiraler. Kobberspiralen er især velegnet til kvinder, der ikke kan tåle eller ikke ønsker hormoner. Samtidig er det også en langsigtet løsning og passer til kvinder, der ikke ønsker børn inden for nærmeste fremtid.

Kobberspiralen er en lille genstand, der sættes op i livmoderhalsen af en lægefaglig person. Herefter frigiver den gradvis kobber, som giver 98% sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. Kobberspiralen har en virkningstid på 5-8 år, og den virker ved at ændre miljøet omkring livmoderhalsen. Du kan til enhver tid få fjernet din spiral igen, hvis du ønsker et barn eller af andre årsager.

Har du haft underlivsbetændelse inden for det seneste år, er kobberspiral mindre velegnet til dig.

Hormonspiral

Beskyttelse mod graviditet: Meget høj
Beskyttelse mod sexsygdomme: Nej
Hormoner: Ja

Den anden form for spiral er hormonspiral. Den er især velegnet til voksne kvinder, der ønsker et nemt præventionsmiddel, og som ikke ønsker børn foreløbig.

Hormonspiralen er ligesom kobberspiralen en lille genstand, der sættes op i livmoderhalsen. Herfra frigiver den langsomt hormoner, der beskytter mod graviditet de næste 5-7 år. Metoden giver en sikkerhed på over 99%. Derudover giver hormonspiral ofte en mindre blødning under menstruation end ved kobberspiral.

Ved begge former for spiral skal du være opmærksom på, at de ikke er velegnede sammen med en menstruationskop, da den kan danne vakuum og løsne spiralen.

Pessar

Beskyttelse mod graviditet: Høj
Beskyttelse mod sexsygdomme: Nej
Hormoner: Nej

Pessar passer til kvinder, der ikke ønsker prævention med hormoner eller kobberspiral.

Der findes pessarer, som passer til alle, mens andre modeller kræver, at du først får taget mål ved lægen. Ønsker du at bruge pessar, skal det sammen med creme sættes op to timer før samleje, og efter samleje skal det blive sidende i seks til otte timer. På denne måde skal I ikke bruge tid på at sætte kondom på under samleje. Bliver pessaret rigtigt sat op, kan hverken du eller din partner mærke det.

En anden fordel ved pessaret er, at det kan genbruges op til 2 år. Husk at vaske det grundigt med lunkent vand og eventuelt sæbe, og tør det efterfølgende omhyggeligt.

Hvis du ikke har behov for opmåling hos lægen, kan du købe pessaret på apoteket. 

Femidom

Beskyttelse mod graviditet: Høj
Beskyttelse mod sexsygdomme: Ja
Hormoner: Nej

Femidom er et kondom beregnet til kvinder. Det beskytter i samme grad mod graviditet og sexsygdomme som et kondom. Derfor er det især velegnet til voksne kvinder med skiftende sexpartnere. Derudover er et femidom også velegnet, hvis kvinden ikke ønsker hormoner eller kobberspiral.

Det kan være en god idé at øve sig i at placere femidomet, før det tages i brug. Du kan købe femidomet på apoteket. 

P-sprøjte

Beskyttelse mod graviditet: Høj
Beskyttelse mod sexsygdomme: Nej
Hormoner: Ja

P-sprøjte er et godt valg for kvinder, der ikke vil have børn inden for nærmeste fremtid, og som ikke har noget imod at skulle til lægen hver 3. måned. Til gengæld slipper kvinden for at huske at tage en pille eller lignende i hverdagen. Du skal dog være opmærksom på, at når du stopper med p-sprøjten, kan der gå op til 10 måneder, før du kan blive gravid.

 

Kilde: apoteket.dk